Düzce Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencilerinden ESMAK’a Ziyaret

15 May

Enstitümüz, Toplam Kalite Yönetimi Anabilim Dalında öğrenim gören yüksek lisans öğrencileri “Stratejik Yönetim Dersi” kapsamında, Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Süleyman AĞRAŞ rehberliğinde Çilimli yolu üzerinde bulunan ve otomotiv sektöründe parça tasarım, üretim ve tedarik alanlarında faaliyet gösteren ESMAK MAKİNE firmasını ziyaret etti.

Esmak Makine’nin Genel Müdürü Sn. Fatih YILDIZ, firmanın genel iş alanları, misyonu, faaliyet gösterdiği pazarlar ve uyguladıkları temel stratejiler hakkında açıklamalarda bulundu. Otomotiv parça üreticileri ve üretilen parçaları ticari vasıta ve otobüs gibi araçların montajında kullanan müşteriler arasında aracılık rolünü üstlendiklerini ifade eden Fatih Yıldız, bu alanda rekabetin giderek arttığını belirtti. Genel Müdür, gerek döviz kurlarındaki dalgalanmalar, gerekse ABD-ÇİN arasındaki ticaret savaşlarının sektörde rekabeti arttırdığını ve bazı pazarlarda daralmalara yol açtığını ifade etmiştir.

Oldukça samimi ve verimli bir ortamda geçen firma ziyaretinde öğrenciler, firmaların en çok karşılaştıkları strateji sorunlarının ne olduğu konusunda fikir edinme şansı buldular. Bu noktada Genel Müdür Fatih Yıldız, teknolojilerdeki dijitalleşmeye dikkat çekmiş, bu alanda meydan okumaların karşılanması gerektiğini ifade etmiştir. Bir aile şirketi olarak 2002 yılında kurulan ESMAK’ın başarısının 5000 parça ürünün dağıtımını gerçekleştirmesine, rekabette etik kurallara uymasına ve şeffaf bir politika izlemesine bağlı olduğuna dile getiren Yıldız, firmanın Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere birçok pazarda faaliyetlerini arttırdığını vurguladı.

Firma olarak rekabet ve stratejide eksik gördüğü konunun özellikle farklı pazarlara ulaşmada bir farklılaştırma stratejisi uygulayamamak olduğunu söyleyen Fatih YILDIZ, tüm stratejileri alt üst eden faktörün insan kaynaklarında kilitlendiğini dile getirdi. Bu noktada nitelikli insan kaynaklarına çok iş düştüğü, firmaların giderek ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını bulmada zorlandığı, bu konuda bir paradigma dönüşümünün yaşandığı belirtildi. Yeni paradigmada firmalar nitelikli işgücünü aramakta, özellikle dijitalleşmeye bağlı olarak teknolojiyi iyi yakalayan ve yabancı dil konusunda yetkin bireylerin her geçen daha fazla aranır olduğu ifade edildi.

Bu tarzdaki ziyaretlerin Üniversite–sanayi işbirliğine katkı sağladığını ve kendilerini de heyecanlandırdığını belirten Fatih Yıldız,  üniversitenin bilgi birikiminden istifade etmek istediklerini vurguladı. Ziyaret ile birlikte yüksek lisans öğrencileri de Üniversitede alınan teorik bilgilerin iş hayatında nasıl uygulamaya geçildiğini yakından inceleme ve sorularına cevap fırsatı buldu.

Ziyaret Fatih YILDIZ’ın firma hakkında genel bilgiler vermesi ile başlayıp firmadaki tüm bölümlerin gezilmesi ve satışı yapılan ürünlerin incelenmesi ile son buldu.